Ligging

Geschiedenis

Vanaf 1940 tot en met 2003 vaarde de PSD een veerdienst vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Zuid-Beveland. In eerste instantie vanuit Perkpolder naar Hansweert en later naar Kruiningen. Met de komst van de Westerscheldetunnel werd de veerdienst overbodig en opgeheven.

Plan Perkpolder

Door het wegvallen van de veerdienst zijn er diverse plannen om het gebied te ontwikkelen. Zo was er een plan Kloosterzande aan Zee, waarbij er een kanaal tot en met een haven in Kloosterzande zou worden gegraven. Later is Plan Perkpolder ontwikkeld met buitendijkse natuur, een jachthaven, een 18 holes golfbaan, 200 woningen en een uitbreiding van Camping Perkpolder met meerdere recreatiewoningen en uitbreiding van de horecavoorzieningen.

Natuur

Onderdeel van het plan was het verleggen van de zeedijk waardoor er 750.000 m2 buitendijkse natuur is ontstaan. In de volksmond wordt dit het gat van Frank genoemd. Door dit buitendijkse natuurgebied, waarin eb en vloed vrij spel krijgen, is een getijdennatuur ontstaan met kreken, schorren en slikken waar vogels als de Bontbekplevier en Kluut heerlijk kunnen vertoeven. Ook binnendijks is er ondertussen plaats voor ontwikkeling van natuur, groen- en watergebieden.

Waterzande

Plan Perkpolder is verder ontwikkeld tot een plan waarbij de golfbaan is vervallen en het aantal wooneenheden is opgehoogd naar 450 met veel ruimte voor binnendijkse natuur. Eind 2023 is de spreekwoordelijke eerste spadesteek gezet door de projectontwikkelaar Zabra en de wethouder van de gemeente Hulst en is de bouw van het stranddorp gestart. De eerste appartementen en woningen worden opgeleverd voorjaar 2025 en daarmee is het nieuwe dorp Waterzande een feit.

Geografisch

Waterzande ligt in Zeeuw-Vlaanderen, aan de rand van de Westerschelde en geeft een uniek zicht op de scheepvaart die onderweg is naar Antwerpen. Ondanks het zicht op de scheepvaart en het havengebied van Antwerpen ervaar je er een oase van rust door de unieke ligging in de natuur. Op fietsafstand liggen de Zeeuwse plaatsen Kloosterzande, Hulst en Terneuzen.